26 September 2010

BUTA DISEBABKAN PAKAI KANTA LEKAP

DIA dilahirkan sempurna. Matanya celik, bisa melihat. Namun, ia tidak lama. Ketika usianya 17 tahun, dia disahkan buta. Warna-warni alam yang pernah dilihatnya sejak itu bersatu menjadi hitam. Gelap-gelita.

Harun Ahmad, satu nama yang boleh disifatkan besar dalam dunia muzik. Populariti komposer cacat penglihatan ini melonjak seiring lonjakan lagu Jesnita nyanyian Exist dalam mendaki dan menakluki carta muzik tanah air sekitar tahun 2002. Harun Ahmad, 41, sebenarnya telah mencipta lagu sejak tahun 1991.
Bakti dan kemahirannya juga diiktiraf apabila meraih Anugerah Ikon dalam Majlis Fiesta Insan Istimewa 2008. Dia juga banyak berjasa dalam penghasilan lagu-lagu tema.

Rabun
Matanya sebenarnya rabun sejak umurnya lapan tahun lagi. Ia mungkin berpunca kerana dia kerap terjatuh semasa kanak-kanak.

Namun, dakwanya, jika dia tidak memakai kanta lekap pada usia 17 tahun mungkin hari ini dia sekadar rabun biasa dan masih boleh melihat.

“Memang sekarang saya reda menjalani kehidupan sebagai seorang yang buta. Tetapi saya menyesal pakai kanta lekap.

“Ketika itu, saya muda remaja. Saya jenis yang aktif dan suka bersukan. Tahu sahajalah tahun 1980-an, mana ada teknologi menipiskan kanta cermin mata.
“Dengan kuasa cermin mata saya di antara 700 hingga 800, anda bayangkan sendiri bagaimana tebalnya.

“Saya fikir, untuk selesa ketika bersukan, mungkin lebih baik saya pakai kanta lekap yang semakin diperkatakan pada masa itu,” ujarnya ketika ditemui Jurnal di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Harun berkata, kali pertama dia memakai kanta lekap, dia sudah merasa seperti ada yang tidak kena. Masih segar dalam ingatannya, apa yang berlaku pada hari itu.

Dia memakai kanta lekap pada pukul 2 petang dan pada pukul 6 petang, dia sudah mengalami pening-pening sehingga muntah.

Namun, dia teruskan juga memakainya. Selepas enam bulan, detik-detik bergelar si buta mula menghampiri hidup lelaki berasal dari Felda Ulu Tebrau, Ulu Tiram, Johor itu.

“Saya bangun pagi itu, saya lihat semua objek berpecah tiga. Saya hanya boleh melihat bahagian atas objek sementara bahagian bawah gelap sahaja.

Cemas
“Saya cemas. Saya kemudian ajak seorang kawan ke Hospital Johor Bahru, doktor kata, saya mengalami retinal detachment (kelekangan retina) atau retina tertanggal daripada saraf mata.

“Pada hari itu juga, saya dikejarkan dengan ambulans ke Hospital Kuala Lumpur untuk dibedah,” katanya.

Bukan dua tiga hari Harun tinggal di hospital tetapi tiga bulan. Daripada masalah kelekangan retina berubah ke masalah katarak. Empat pembedahan dilaluinya.
Namun, usaha itu tidak berjaya. Doktor akhirnya sahkan dia tiada peluang untuk melihat lagi.

“Bukan mudah untuk seorang yang normal menerima dirinya tiba-tiba buta.
“Bayangkan, saya datang ke hospital tanpa tongkat dan saya keluar dari hospital dengan bertongkat. Saya berusaha menjalani pembedahan demi pembedahan namun ia masih tidak berjaya,” ujarnya.

Ditanya bagaimana dia pasti, apa yang berlaku kepadanya kerana memakai kanta lekap, Harun berkata, selepas buta, doktor memberitahu, masalah rabunnya selama ini adalah disebabkan masalah retina.

Dakwanya, bagi keadaan seperti itu, memakai kanta lekap telah memburukkan lagi atau mempercepatkan menjadi buta.

“Ada banyak kes yang menunjukkan risiko kanta lekap. Ada kes jangkitan bakteria sehingga buta dan ada juga kes kanta lekap tak boleh ditanggalkan sehingga perlu menjalani pembedahan di Jerman.

Kanta lekap
“Seorang doktor pakar mata memberitahu rakan saya yang ingin memakai kanta lekap ‘Kalau kamu nak nampak handsome, pakailah kanta lekap, tapi kamu mungkin akan buta macam Harun,” beritahunya.
Jelas Harun, selepas tidak berjaya dalam semua pembedahan itu, dia masih tidak berputus asa. Dia cuba menjalani pembedahan kelima di hospital swasta namun, tetap tidak berjaya. Cuma mata kirinya boleh melihat kehadiran cahaya.
Harun pada mulanya berasa rendah diri dan sangat berduka dengan apa yang menimpanya.

Tetapi, apabila semakin kerap bertemu dengan rakan-rakan senasib di hospital dan Persatuan Orang Buta di Brickfields, dia semakin boleh menerima keadaannya itu.

Di situ juga dia mula meneroka minatnya dalam bidang muzik.
“Saya juga belajar mengurut dan belajar macam mana untuk melaksanakan aktiviti harian. Saya bersyukur kerana saya pernah melihat berbanding rakan-rakan saya yang buta sejak lahir.

“Kini, saya tidak berasa malu atau marah jika dipanggil buta, kerana memang hakikatnya saya buta,” katanya yang biasanya ke mana-mana dengan dipimpin seorang rakan.

Harun berkahwin dengan penulis lirik, Fauziah Hashim pada tahun 1996. Ketika itu Harun berusia 26 tahun dan sudah buta sepenuhnya.

Mereka dikurniakan tiga orang cahaya mata Fatin Nurhaziqah, 12, Fatin Nurhidayah, 9, dan Mohd. Farish Hakim, 6. Bagaimanapun jodoh mereka tidak berpanjangan apabila bercerai pada tahun 2006.


Wajah
“Memang saya tak dapat melihat wajah mereka dan wajah sesiapa pun (yang saya tak pernah tengok sebelum saya buta).


“Tapi saya boleh membayangkan daripada apa yang orang ceritakan,” katanya yang mengakui sejak buta mempunyai pendengaran, firasat dan daya ingatan yang lebih tajam.

“Saya boleh mengingat nombor telefon ramai orang dengan begitu sahaja. Rakan saya kadang-kadang tanya nombor telefon rakan lain daripada saya,” ujarnya.
Pakar mata dari Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Dr. Nurliza Khalidin menjelaskan, pada sesetengah kes, penggunaan kanta lekap adalah perlu.

Misalnya kanak-kanak berumur kurang tiga tahun yang mengalami masalah katarak, ahli sukan atau kuasa cermin mata yang tidak seimbang.
“Namun, jika tidak ada keperluan seperti itu, doktor biasanya tidak akan menggalakkan pemakaiannya,” ujarnya.

Berhubung isu penggunaan kanta lekap sehingga menyebabkan berlakunya kelekangan retina (yang boleh menyebabkan buta), Nurliza berpendapat, lazimnya kanta lekap tidak membawa masalah kelekangan retina kerana kanta lekap hanya menyentuh bahagian depan mata sedang retina di bahagian dalam.
“Mungkin sesetengah orang mendakwa penggunaan kanta lekap telah menyebabkan berlakunya kelekangan retina kerana kebetulan mereka memakai kanta lekap pada masa itu.

“Kelekangan retina kebiasaannya berlaku pada mereka yang sudah lama menghidap rabun jauh dan menyebabkan retina semakin menipis dan berisiko terkoyak apabila terhentak atau kemalangan.

“Namun, diakui memang terdapat banyak kes buta disebabkan kanta lekap terutama disebabkan masalah jangkitan kuman dan penggunaan yang tidak mengikut aturan,” katanya.

Dipetk daripada Rencana Kosmo Online.

2 comments:

Anonymous said...

takutnye nk pkai knta lekap..
nsb baik sy xpkai..

KARISMA said...

Cik Paro,
Kalau dijaga ia baik2 tentu tak jadi buta macam tu